Севилският бръснар се завръща на сцената на Софийската опера. Премиерата е на 4

...
Севилският бръснар се завръща на сцената на Софийската опера. Премиерата е на 4
Коментари Харесай

Севилският бръснар“ на сцената на Софийската опера

Севилският бръснар "  се завръща на сцената на Софийската опера. Премиерата е на 4 март, а идващите спектакли са на 5, 11 и 12 март, оповестяват от операта.

По думите им гениалната творба на Росини ще очарова публиката в постановката на шефа на Пловдивската опера Нина Найденова и с интерпретацията на интернационално приети актьори от България и Италия. Диригент е италианският маестро Франческо Роза, а в ролята на Фигаро са Кирил Манолов и Венцеслав Анастасов. Постановката е взаимна продукция сред Софийската и Пловдивската опери.

В ролята на граф Алмавива гостуват Джорджо Мисери и Франческо Марсилие, лекар Бартоло ще бъде Дарио Джорджеле, а Станислава Момекова и Вера Гиргинова ще извършват ролята на Розина. Ангел Христов, Светозар Рангелов и Николай Войнов ще се превъплътят в Дон Базилио.

„ Тази аудитория не може да разбере вашата музика, сеньор Росини. Ще видите какво ще стане на следващия ден, когато пристигна същинската аудитория ",  споделя портиерът на спектакъл „ Арджентина " в Рим, когато след първото осъществяване на „ Севилският бръснар " завесата се спуска измежду оглушително освиркване на музиката и композитора. Римското висше общество не схваща операта и възмутено напуща театъра.

На идната вечер Росини победи с целия си искра. И по този начин от 21 февруари 1816 година „ Севилският бръснар " безспирно пътешества по международните подиуми, с цел да се трансформира в една от най-често играните опери, разясняват от Софийската опера.  

„ Севилският бръснар “ е една от най-известните комични опери в света. Неоспоримо състезание! От рождението си през 1816 година до през днешния ден операта не слиза от сцените по света. Разбира се, поради брилянтната музика на Росини! Разбира се, и поради хумора и стрелите на сюжета на Бомарше ", споделя режисьорът Нина Найденова.

По думите й и времето, и пороците са генетично заложени в жанра комична опера. И Росини, и Бомарше фанатично ги следват, насочвайки сатиричните си стрели към мощните на деня на своето време.

" В началото на 1816-а, като че ли на смешка, за към две седмици, Росини основава своя безспорен шедьовър – „ Севилският бръснар “ по сюжет на Пиер дьо Бомарше - един от най-начетените хора и най-обичаният публицист във Франция на своето време. Място в историята на огромните Бомарше съумява да извоюва най-много с двете си комедии „ Севилският бръснар “ и „ Сватбата на Фигаро “, предизвикали двама гении Росини и Моцарт да „ изкажат “ себе си и възгледите си.

Но времето през днешния ден буйно желае да види себе си на сцена – и във фарсово, и в сантиментално, и в героично отражение. Героите са доста и сякаш огледални на тези от преди два века. Днес ще се огледаме през погледа на Росини и Бомарше и ще намерим нашия смисъл. Този отвън самодоволството на някои, триумфа или загубите на други, суетата и заблудите... Трудно е, само че е допустимо! Трябва единствено да открием своя Фигаро, който с бръснач и доста пяна ще подхлъзне „ нелепостта и суетата “ на нейното справедливо място, там някъде на назад във времето.

„ Фигаро! Фигаро! Фигаро! “ – рефрен, от дълго време трансформирал се в обичана метафора на милиони... Смисъла, в която всеки самичък намира! “, разяснява Нина Найденова.

Участват солисти и оркестър на Софийската опера и хор и балет на Държавна опера Пловдив.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР